THE TRADITION OF SERVING MEAT IN KYRGYZ GUESTS
Keywords:
serving meat, butchering, butcher, method, tradition, etiquette, tablecloth, wish.Abstract
In the cultural life of the Kyrgyz people, the custom of waiting for guests is very important. They treated the animals specially appointed for the guests from slaughtering to drawing. In this article, it was written about the tradition of slaughtering a sheep waiting for a guest, dividing it into members and offering meat.
References
Абрамзон, С.М. Алайлык кыргыздар [Текст]/С.М.Абрамзон.//Жаңы маданият жолунда.1928.-№5.-33-38-бб. (в латинской графике на кыргызском языке).
Айтбаев, М.Т. Пища киргизов XIX и начала XX веков [Текст]/М.Т. Айтбаев.//ИАН КиргССР.-Серия общ.наук.-Т.5.-Вып.1.-1963.-С.13-23.
Айтбаев, Т.А. Кыргыздардагы кой союунун жана эт бышыруунун салттуу ыкмасы [Текст]/Т.А.Айтбаев.//ОМУнун Жарчысы.-2016.-№3. I-чыг..-30-34-бб.4. Кайыпов, С.Т. Кыргыз тамактануу салты жана табыпчылык (Памир кыргыздарынын мисалында) [Текст]/С.Т.Кайыпов//И.Арабаев атындагы КМУнун жарчысы. Филологиялык илимдер.-Чыг.№6.-2011.-75-8 -бб.
Кочкунов, А.С. Традиционная пища кыргызов (Некоторые вопросы типологии) [Текст]/А.С.Кочкунов.//БЖТ.-Бишкек,2003.-№2.-С.53- 59.
Кочкунов, А.С. Система питания кыргызов (опыт этнологического анализа соотношений традиций и инноваций) [Текст]/А.С.Кочкунов.// Manasuniversiteti.-Sosyalbilimler dergisi.-2003.-№8.-С.213-233.