ASSESSMENT OF THE QUALITY AND SAFETY OF FISH CAVIAR OF THE PERCH FAMILY IN THE ALAKOL SYSTEM OF LAKE, REPUBLIC OF KAZAKHSTAN
Keywords:
perch fish, caviar, microbiological parameters, safety, amino acids.Abstract
All food products, including the products of the water resource, must meet the human needs for a complete diet, namely, energy and valuable substances. That is why it is so important to control the quality of these products. The article examines the nutritional and biological value of caviar of the perch family Percidae. The chemical composition of caviar is not constant and significantly depends on the type, physiological state, age, sex, habitat of fish and other factors.
References
Б.К. Кенжебеков, Е.К. Данько, Е.Т. Сансызбаев. К современному состоянию озер алакольской системы. Гидрометеорология и экология №3 2018
Джуркашев Т.Н. «Антропогеновая история Балхаш-Алакольской впадины», Алматы: Наука, 2011.
Ахмерова Е.А., Копыленко Л.Р. Биологическая ценность икры летучих рыб // Материалы XIII Всероссийского конгресса диетологов и нутрициологов с международным участием «Персонифицированная диетология: настоящее и будущее». – М., 2011. – С. 9.
Ахмерова Е.А., Копыленко Л.Р., Рубцова Т.Е. Пищевая ценность икры рыб. Вестник
биотехнологии и физико-химической биологии им. Ю.А. Овчинникова. 2012, Т. 8, № 4. С.12-20
Казангельдина Ж.Б., Изтелиева Р.А., Байболова Л.К., Альберто С.С., Рскелдиев Б.А. Определение качественных показателей рыб семейства окуневых и их характеристика // Вестник АТУ, №2 (127) – С.78-82
Менчинская А.А., Лебская Т.К. Пищевая и биологическая ценность икры толстолобика // Вестник науки и образования Северо-Запада России. 2015, Т.1, №1. –С. 1-7
Репников Б.Т. Товароведение и биохимия рыбных товаров. Товароведение и биохимия рыбных товаров: Дашков и К; Москва; 2007. – 146с.
Серегин И.Г., Никитченко Д.В., Михеева М.И. Совершенствование ветсанэкспертизы икры лососевых рыб // Вестник РУДН. Серия: АГРОНОМИЯ И ЖИВОТНОВОДСТВО. 2017 Vol. 12 No. 3 С. 279-288.