ПИРИДОКСАЛДЫН L-A-ВАЛИН ЖАНА D-A-ВАЛИН МЕНЕН БОЛГОН КОНДЕНСАЦИЯСЫНЫН ПРОДУКТУЛАРЫНЫН ӨЗ АРА АРАКЕТТЕНИШҮҮСҮ

Авторы

  • Пищугин Ф.В КР УИАнын Химия жана фитотехнология институту
  • Тулебердиев И.Т. КР УИАнын Химия жана фитотехнология институту
  • Дерепаска С.С. КР УИАнын Химия жана фитотехнология институту

Ключевые слова:

В6 витаминдери, аминокислоталар, аминокислоталардын түзүлүшү жана Шифф негиздери.

Аннотация

Пиридоксалдын L-α- жана D-ɑ-валин менен аракеттенишүү механизми жана кинетикасы изилденди. Салыштырмалуу шарттарда  L-α- жана D-ɑ-валин менен пиридоксалдын конденсациясы ар түрдүү үч кинетикалык стадия аркылуу жүрөт: биринчи тез стадия- амин кислоталарынын пиридоксалга кошулуп амин спиртин пайда кылуусу, экинчи, жай жүрүүчү стадия-амин спиртинин Шиффтин негиздерин пайда кылуу менен жүргөн дегидратациясы, жана үчүнчү эӊ жай жүрүүчү стадия - L-ɑ-аминкислоталык фрагменттен суутектин  ɑ-атомунун бөлүп чыгуусу жана D- аминкислотасынын фрагментинен декарбоксилдешүүнүн жүрүүсү, Шиффтин негиздеринин хиноиддик структураны кайра пайда кылуусы, андан кийин жүргүзүлгөн гидролиз пиридоксаминдин, кетокислотанын жана альдегиддин пайда болуусуна алып келет.  L-α-жана D-ɑ-валиндин пиридоксалы менен болгон конденсациясынын продуктуларынын химиялык айлануусунун схемасы келтирилген.

Библиографические ссылки

Мецлер Д. Биохимия. М.: Мир, 1980. Т. 2. С. 527.

Пищугин Ф.В., Шаршеналиева З.Ш. // Биохимия. 1988. Т. 53. № 9. С. 1509.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // ЖОХ. 2005. Т. 75. Вып. 9. С. 1538.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // Там же. 2008. Т. 78. Вып. 6. С. 997.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // Там же. 2009. Т. 79. Вып. 1. С. 120.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // Там же. 2010. Т. 80. Вып. 9. С. 1518.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // Там же. 2012. Т. 82. Вып. 7. С. 1168.

Лейдлер К. Кинетика органических реакций. М.: Мир, 1966. С. 31.

Загрузки

Опубликован

2022-08-01