АР ТҮРДҮҮ ШАРТТА АМИНОКСАЛДАР МЕНЕН ПИРИДОКСАЛДЫК КОНДЕНСАЦИЯНЫН КИНЕТИКАСЫ ЖАНА МЕХАНИЗМИ

Авторы

  • Ф.В. Пищугин УИАнын Химия жана фитотехнология институту
  • Ч.К. Шапакова УИАнын Химия жана фитотехнология институту
  • С.С. Дерепаска КР УИАнын Химия жана фитотехнология институту
  • А.В. Лецкевич УИАнын Химия жана фитотехнология институту

Ключевые слова:

аминокислоталары, пиридоксаль, активдешүү энергиясы, Шифф негиздери

Аннотация

Ар кандай шарттарда (рН – чөйрө, эриткич, температура) пиридоксалдын аминокислоталар менен өз ара аракеттенүү механизмин жана кинетикасын изилдөө жүргүзүлдү. Аминоспирттердин дегидратация стадиясында аминкислоталардын пиридоксал менен конденсациясында температуранын жогорулашы менен ылдамдыгы да жогорулай тургандыгын көрсөттү. Аминспирттердин дегидратациясындагы активдешүү энергиялары эсептелди. (Еакт = 16,1 Кдж/моль).

Биографии авторов

Ф.В. Пищугин, УИАнын Химия жана фитотехнология институту

х.д.н., профессор, КР УИАнын мүчө-корреспонденти

Ч.К. Шапакова, УИАнын Химия жана фитотехнология институту

х.и.к.,улук илимий кызматкер

С.С. Дерепаска, КР УИАнын Химия жана фитотехнология институту

илимий кызматкер

А.В. Лецкевич, УИАнын Химия жана фитотехнология институту

илимий кызматкер

Библиографические ссылки

Браунштейн А.Е., Шемякин М.М. //Биохимия. 1954.18. С.393-411.

Лейдлер К. Кинетика органических реакций. М: Мир, 1966, С.31.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т.// ЖОХ.2005. Т. 75. Вып. 9.С. 1538. DOI: 10.1007/ s11176-005-0447-z.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // ЖОХ.2009. Т. 79. Вып. 1. С. 120. DOI:10.1134/s1070363209010174

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т.// ЖОХ.2015. Т. 85. Вып. 7. С. 1156. DOI. оrg/ 10.1134/s107036321507018Х

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т.// ЖФХ.2017. Т. 91 №10. С.1648.DOI. оrg/ 10.1134/s0036024417100302

Загрузки

Опубликован

2023-12-19