ПИРИДОКСАЛДЫН L-ɑ-ГИСТИДИН МЕНЕН БОЛГОН КОНДЕНСАЦИЯСЫНЫН ПРОДУКТУЛАРЫНЫН ӨЗ АРА АРАКЕТТЕНИШҮҮСҮ

Авторы

  • Ф.В. Пищугин КР УИАнын Химия жана фитотехнология институту
  • И.Т. Тулебердиев КР УИАнын Химия жана фитотехнология институту
  • А.В. Лецкевич КР УИАнын Химия жана фитотехнология институту

Ключевые слова:

В6 витаминдери, аминокислоталар, аминокислоталардын түзүлүшү жана Шифф негиздери

Аннотация

Пиридоксалдын L-α- гистидин менен аракеттенишүү механизми жана кинетикасы изилденди. L-α- гистидин менен пиридоксалдын конденсациясы ар түрдүү үч кинетикалык стадия аркылуу жүрөт: биринчи тез стадия- амин кислоталарынын пиридоксалга кошулуп амин спиртин пайда кылат. Андан кийин кайра курулуу жүрөт, жай жүргөн стадия-амин спиртинин Шиффтин негиздерин пайда кылуу менен жүргөн дегидратациясы жана өтө жай жүрүүчү стадия - L-ɑ-аминкислоталык фрагменттен СО2, Шиффтин негиздеринин хиноиддик структураны кайра пайда кылуусу, андан кийин жүргүзүлгөн гидролиз пиридоксаль менен гистаминди пайда кылуу менен жүрөт. L-α-гистидин пиридоксалдын конденсациясынын продуктуларынын химиялык айлануусунун схемасы келтирилген.

Библиографические ссылки

Тюкавкина Н.А.,Бауков Ю.И. Биорганическая химия. – М.: Медицина, –1991. – 288с.

Мецлер Д. Биохимия. – М.: Мир, – 1980. Т. 2. – 527с.

Пищугин Ф.В., Шаршеналиева З.Ш. // Биохимия. –1988. Т. 53. № 9. – 1509с.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // ЖОХ. – 2005. Т. 75. Вып. 9. – 1538 с.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // ЖОХ.– 2008. Т. 78. Вып. 6. – 997 с.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // ЖОХ. – 2009. Т. 79. Вып. 1. – 120 с.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // ЖОХ. – 2010. Т. 80. Вып. 9. – 1518 с.

Пищугин Ф.В., Тулебердиев И.Т. // ЖОХ. – 2012. Т. 82. Вып. 7. – 1168 с.

Лейдлер К. Кинетика органических реакций. – М.: Мир, – 1966. – 31 с.

Загрузки

Опубликован

2023-10-02