DORMANT PERIOD OF PEAR VARIETIES IN THE CHUI VALLEY
Keywords:
introduction, pear cultivars, dormancy period, dormancy depth, timing of exit from dormancy, duration of dormancy period, winter hardiness, fruit bud.Abstract
The study was carried out in the conditions of the Research Institute of the Botanical
Garden. E. Gareeva. The objects of study are collection varieties introduced from different regions.
The purpose of the research is to establish the dormant period of pear varieties in the Chui valley.
To determine the timing of the release of the kidneys from the state of dormancy, the method of
cut branches was used. The results of the timing of the release of pear fruit buds from dormancy
are presented. Varieties with a long dormant period have been identified.
References
Нестеров Я. С. Период покоя плодовых культур / Москва: Издательство сельскохозяйственной литературы, 1962.
с.
Нестеров Я. С. Методические рекомендации по селекции плодовых и ягодных культур в связи с периодом покоя / Тамбов, 1971. – 91 с.
Ахматов К. А. Методы определения зимостойкости древесных растений. / Фрунзе: Илим, 1968. – С. 20–24.
Пучкин И. А., к.с.-х.н., Семейкина В. М., к.с.-х.н. Период покоя сибирских сортов груши в Алтайском крае // Cборник статей. Инновационные направления развития сибирского садоводства: наследие академиков М. А. Лисавенко, И. П. Калининой. – Барнаул: Концепт, 2018. – С. 221–228.